Befektetés egy Jobb Jövőbe

Blue Morpho Investments

Mi az a Blue Morpho?

2015. február 23. - Faluvégi Balázs

Blue Morpho = Azúrlepke. A természet talán legszebb alkotása. Az alábbi kép önmagáért beszél.

bluemorphoz.jpg

Leggyakrabban Közép-Amerika esőerdőiben lelhető fel. Például Costa Rica-ban, ahol ez a gyönyörű pillangó egyfajta nemzeti jelképpé vált, még a legnagyobb címletű pénzre is rákerült. Ez az az ország, amely egyszerre volt képes a túrizmusból származó bevételeket ugrásszerűen megnövelni, miközben a környezetvédelemre a korábbi évtizedeknél sokkal nagyobb hangsúlyt tudtak fektetni. A legtöbb karibi térségbeli országgal szemben nem építettek hatalmas szállodakomplexumokat, ezernyi napággyal és nagy medencékkel, ahol a látogatók all-inclusive ellátás mellett talán csak az animátorok noszogatására voltak képesek megmozdulni. Ehelyett felismerték, hogy a természeti kincseket megvédeni kell, amit a tömeges turizmus csak tönkretenne. Ezért megnövelték a nemzeti parkok számát és méretét, valamint számos szigorú környezetvédelmi szabályt vezettek be. Ehhez komoly munkára és nem kis befektetésre, továbbá évtizedes szintű tervezésre volt szükség. Ugyanakkor a zajártalom és a levegőszennyezés elkerülése végett az infrastruktúrát, főként az utakat csak módjával fejlesztették. Itt biztosan nem lehet egy kétszer hatsávos autópályán lejutni a tengerhez a repülőtérről. A kis Közép-Amerikai ország döntéshozói számítottak, hogy az ideérkező látogatók nem a jó időt és a kényelmet, hanem a kirándulásokat és az állat és növényvilág szépségeit keresik majd. Az elképzelés maximálisan bevált és Costa Rica-nak mára az ökotúrizmus az egyik legfőbb bevételi forrása, a GDP 13%-át köszönhetik ennek.

Sokan voltak San Jose kávézóiban, akik annak idején csóválták a fejüket, hogy miért mondanának le a luxust kedvelő, a kényelmet előnyben részesítő külföldiek hadáról, és főként az ő pénzükről. A nyolcvanas években amúgy is minden a gyors pénzszerzésről szólt az országban, a bűnözés és a kábítószercsempészet szárnyalt, a politikusok korruptabbak voltak, mint egy Medellín-ben tartott önkormányzati ülésen, a nép pedig örült ha ételt tudott tenni az asztalra, még ha ez egy kicsit könnyebben is ment nekik, mint a környező országokban. Két évtized alatt minden megváltozott, és a kizárólag a profitra utazóknak nem lett igaza.

Amikor közel két évvel ezelőtt elkezdtem tervezni egy társadalom- és környezettudatos befektetésekkel foglalkozó vállalatot, több kollégám és ismerősöm erős kétségének adot hangot. Attól tartottak, hogy a befektetőket zavarná, ha a lehetséges részvények és egyéb értékpapírok kikerülnének a potenciális portfólió elemek listájáról. Ez nagyon emlékeztetett engem a korábbi, Costa Rica-val kapcsolatos kétségekre.

A kis országban is sokan voltak, akik nem hitték el, hogy az egyetlen szempont a jövő tervezése során más is lehet, mint a jövedelem gyors növelése. A jólétet a pénzzel azonosították. Annyiban igazuk volt, hogy nagyobb tőke segítségével könnyebb valódi jólétet teremteni. Ám a jólét nemcsak a nagyobb bankszámlaegyenleg, amiből bármit meg lehet venni a boltban. Az is jólét, hogy nyugodtan ki lehet lépni az ajtón és egy nagy sétát lehet tenni a tiszta levegőn, és elképesztő biodiverzitást lehet megcsodálni valamelyik közeli nemzeti parkban. Az is jólét, hogy az odalátogató külföldiek elismerően csettintenek, miközben egy szűk úton zötykölődnek, de csodálatos és érintetlen tájon. Az is jólét, hogy nem kell attól rettegve végigmenni a főutcán, hogy egy bandák közötti leszámolásban egy eltévedt golyó éppen minket talál el. Egy Costa Rica-i döntéshozó megnézi a bevételi számokat, de sokkal többet lát is mögötte.

costa_rica_insiders_guide_adam_smith_montage4.jpg

Biztos vagyok benne, hogy a magyar befektetői réteg esetén is hasonló a helyzet. Egyetlen ember sincs, aki azért teszi a félre a pénzét, hogy az több legyen. Valóban ez jár a fejükben, de nem ezt szeretnék. A pénz csak eszköz. Egy nagyobb házat szeretnének, egy jobb autót, telente 2 hónapot eltölteni a trópusokon, azt szeretnék, hogy a gyerekük orvosnak tudjon tanulni, és az unokájuk a legjobb és legbiztonságosabb autósülésben tegye meg az utat hozzájuk. Sőt, ennél többet is szeretnének. Azt akarják, hogy senkinek ne kelljen szennyezett vízet innia, szmogos levegőt belélegeznie, és azt is, hogy egyetlen gyerek se maradjon ki az iskolából azért, mert pénzt kell keresnie. Nemcsak saját maguk és szűk környezetük, hanem a tágabb világ felé is felelősségteljesen járnak el. Egy jobb világot szeretnének, hiszen ez a saját jól felfogott érdekük is. A kulcsszó a felelősségteljesen. Ezért hívják a hasonló filozófiára építő befektetéseket Socially Responsible Investments-nek (SRI), vagyis Társadalmilag Tudatos Befektetéseknek, de a legtöbb esetben a magyar megfelelőhöz a Környezetvédelem fogalmát is hozzáteszem a megnevezéshez.

Ám még ennél is sokkal többről van szó. Ha SRI alapú megközelítést alkalmazunk, akkor a választási lehetőségek csökkenése, illetve az etikus vállalati magatartással kapcsolatos költségek a számok frontján sem okoznak hátrányt más, hasonló vállalatok által kibocsátott értékpapírokhoz képest. Ezt számos tanulmány bizonyítja, és ezekből a következő hónapokban fogok szemezgetni itt a Blog-on is. Sőt, egy kis odafigyeléssel a környezetvédelem, vagy a társadalmi hasznosságba fektetett technológiai, humán erőforrás jellegű újítások által még a többlethozam lehetősége is nyitva áll. Magyarul: az etikus befektetések segítségével a világnak és saját magunkak, illetve családunknak is jót tehetünk.

csr.jpg

Ahhoz, hogy ezt megtegyük, még rengeteg kérdést kell megválaszolnunk. Nem állítom, hogy könnyű dolgunk lesz, de a Blog reményeim szerint sokat segít majd azoknak, akik a leírtakhoz hasonlóan gondolkodnak. A következő hónapokban a – teljesség igénye nélkül – az alábbi témaköröket igyekszem minél alaposabban, és érdekes példákkal alátámasztva kivesézni, várhatóan havi 2-4 alkalommal. 

- Szó lesz arról, hogy mit is jelent pontosan a társadalmi- és környezetvédelmi hasznosság, illetve hogyan lehet ezeket a befektetéseket megtalálni.

- Milyen társadalmi és hozamokra gyakorolt hatása van, ha az ehhez hasonló cégek részvényeibe, kötvényeibe tesszük a pénzünket.

- Számos ide tartozó vállalatot fogok bemutatni.

- Lesz feketelista is, ahol pedig éppen a látványos ellenpéldák fognak szerepelni, remélhetőleg mindannyiunk okulására.

- ...és ha lesz rá idő, egy kicsit elkalandozok a befektetések világából és felhívom a figyelmet kevésbé ismert környezeti és társadalmi problémákra.

Remélem érdekes lesz mindez az olvasók számára. Hamarosan itt a következő bejegyzés. Ha velem tartanak, akkor érdemes már most elmenteni a Blog-ot a könyvjelzők közé, és az alábbi módon követni a friss bejegyzéseket: 

- Feliratkozhatnak a Blog bejegyzéseire RSS révén, ezt a jobb oldali, „Feed-ek” rovatban lehet megtenni.

- Követhetnek a Facebook-on, ahol napi gyakoriságú tippek és érdekességek is lesznek, és persze jelezzük, ha frissül a Blog.

- Feliratkozhatnak a Hírlevelünkre, amiben külön felhívjuk a figyelmet majd a Blog-on megjelent írásokra. Ezt már csak azért is érdemes megtenni, mert itt egy 10 részes e-mail-es oktatási sorozat első részében szintén említést teszek a fentiekről, egy kicsit más oldalról szemlélve Costa Rica-t, és persze az Azúrlepkét.

Faluvégi Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://bluemorphoinvestments.blog.hu/api/trackback/id/tr607206137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása