Befektetés egy Jobb Jövőbe

Blue Morpho Investments

Veolia, a gondoskodó multi

2015. október 22. - Faluvégi Balázs

A multinacionális vállalatok a közhiedelmek szerint a környezetvédelemért kűzdő mozgalmak legnagyobb ellenségei. Se szeri, se száma azoknak a híreknek és kampányoknak, amikor olajtársaságok, élelmiszeripari, vegyipari nagyvállalatok legkevesebb megkérdőjelezhető gyakorlatát támadják. Nem véletlen, hogy a Társadalom- és Környezettudatos Befektetésekkel kapcsoatos pozitív szűrésű listákon is elvétve találunk olyan cégeket, amelyek számos országban, többtíz- vagy százezer alkalmazottal vannak jelen. A nemzetközi jelenlét oka és lehetősége gyakran abban rejlik, hogy az üzleti szempontokon kívül más fontos tényezőknek nem vagy alig akad eléggé hangsúlyos szerep. Emellett a horizontálisan és sokszor vertikálisan kiterjedt tevékenység esetén sokkal nagyobb a valószínűsége a hibáknak, vagy a kevésbé jóhiszemű hozzáállásnak, akár még egy ügyesen kialakított pozitív szemléletű vállalati kultúra esetén is.
multinational-corporations1.jpg

Néha mégis megesik, hogy a gonosz multi kategóriából kikerülve egy orsázghatárokon átívelő nagyvállalat is képes pozitív példát mutatni Társadalom- és Környezettudatosságból, eközben a részvényesek klasszikus igényeit kielégítve komoly és tartós profitot is elérve. Ezek közé tartozik a 48 országban mindösszesen 179 000 közvetlen alkalmazottat foglalkoztató, Párizsból irányított Veolia Environment. A cégcsoport egyfajta közmű szolgáltató alapokon az alábbi három fő területen tevékenykedik: Víz szolgáltatás, Energia és Hulladékkezelés. Mindhárom terület az alapjait érinti a környezettel való viszonyunknak, hiszen az erőforrások emberi felhasználását, továbbá a melléktermékek feldolgozását jelentik. A Veolia nemcsak hogy kimagasló módon kezeli ezeket a részlegeket környezetvédelmi szempontból, de emellett az ESG elemzés másik két ágában (Társadalmi kérdések és Felelős Vállalatirányítás) is kimagasló, illetve jó minősítéseket ér el.

veolia2.jpgA vállalat Felelősségvállalási jelentésében bőségesen ellátja az ez iránt egyre nagyobb számú fogékonyságot mutató befektetői közösséget fontos és objektív kulcsindikátorokkal. Csak egy példa: a cég kutatói több mint 1000 alapmutatóval dolgoznak, 1600 különböző forrásból dolgozva, hogy valamennyi környezeti és társadalmi hatást ki tudják mutatni a méretből fakadóan is igencsak komplex rendszerből. Ebből például megtudhatjuk azt, hogy az alternatív energiaforrások mára 34%-t biztosítják a teljes felhasználásuknak, ami a hasonló cégek esetén rendkívül ritka, pláne ilyen méretekben. Ezek súlya évről évre kb. 1,5%-os átlaggal javul, amiből egyéb tényezők nélkül is valószínűsíthető, hogy 2025-re már ezen források fogják biztosítani az energia szükséglet több mint felét. Ugyanakkor az Energia ágazat kibocsátásánál, tehát a folyamat másik végén az arány egyelőre mindössze 12% és alig javul. Hozzá kell tenni: a három nagy részleg közül ez a legkisebb, a bevételnek például mindössze 18%-áért felelős, szemben a Vízszolgáltatás 46%-val és a Hulladékgazdálkodás 35%-val.

Magyar szempontból érdekesség, bár nem igazán érthető, hogy a cég fő CSR oldalán az első kép Budapesten az Erzsébet teret ábrázolja. Ennek okát több kérdés után sem sikerült kideríteni. Ez főleg azért érdekes, mert a Veolia egyik leginkább jelentőségteljes beruházása hazánkban nem a főváros, hanem Pécs fűtési rendszeréhez kapcsolódó biomassza (főként szénabála) tüzelőanyagú távhő szolgáltatása. Ennek nagyságrendjét érzékelteti, hogy éves szinten 150 000 tonna CO2 kibocsátását lehet így kiváltani, és a teljes erőművi megújuló energia ötöde itt keletkezik. A vállalat precizitására és a részletek iránti odafigyelésre igencsak jellemző, hogy még az üzleti utazások környezeti terhelésére is készítettek előírásokat és szoftvert, amely a foglalásokat optimalizálja (illetve ahol lehet a videókonferenciát helyezi előtérbe). Például ha egy repülőút három és fél óránál rövidebb, akkor a rendszer a vasúti közlekedést írja elő, és csak nagyon indokolt esetben tesz kivételt. veolia_pecs.jpg

A környezettudatosság területén a cég elsőszámú részlegében sikerült még látványosabb eredményeket elérni. A Veolia mindössze három év alatt képes volt arra, hogy a termelésbe visszaforgatott (és szükséges módon megtisztított) szennyvíz mennyiségét 49%-kal növelje. Ezt a vízet aztán tipikusan a papíriparban vagy a földművelésben lehet hasznosítani. A cégnek egyúttal sikerült enyhe, de érdemi csökkenést elérnie a vízszivárgotatás területén, helyenként jócskán felülmúlva a legszigorúbb európai előírásokat is. 2011 óta a hatékonyságnövelés révén olyan mennyiségű víz elszivárgását tudták így megakadályozni, ami által a Velencei-tavat ötször meg lehetne tölteni. A Veolia emellett számos civil szervezettel és helyi közösséggel dolgozik együtt, hogy a lehető legjobb hatást gyakoroljon a környezetre a megszokott indikátorokon túl olyan területeken is, mint a biodiverzitás és erdővédelem. 

Természetes, hogy a fent ismertett tevékenységekkel rendelkező cégcsoportnak az ESG szempontból a fő prioritás a környezetvédelem, de a Társaság a társadalmi hatásokre is nagy figyelmet fordít. A munkavállalók jogaival kapcsolatban folyamatosan jó értékeléseket kapnak, kevesen hagyják el a céget, az elégedettség magas, a túlórák száma korlátozott, és a munkatársak legalább háromnegyede minden évben részt vesz valamilyen szakmai továbbképzésen. Ugyanakkor a női vezetők aránya kiugróan magasnak semmiképpen sem nevezhető (25%). Ráadásul a jelentésekben egy szó sem esik a különbüző kisebbségek helyzetéről. A munkahelyi balesetek aránya ugyanakkor az ágazati átlagoknál lényegesen alacsonyabb és folyamatosan, évről évre csökken a számuk, de a vezetőség még a mostani adatot és a felére szeretné levinni 2020-ig.

A Felelős Vállalatirányítás területén a Veolia úgy viselkedik, mint egy elit gimnázium matekzseni diákja, aki irodalomból is bemagol annyit, hogy legrosszabb esetben is megkapja a négyest, de tisztán lerí róla, hogy nincs komoly motivációja. Az igazgatóságban vannak független tagok, az ellenörző bizottságok működnek és arra érdemes emberek vannak benne, de új ötlet, kiugró eredmények, a Felelősségvállalási jelentésben lévő transzparencia és adatdömpingnek nyoma sincs. Ha nem tud elaludni, bátran ajánlom a Veolia mindenkor érvényes, munkatársaknak és partnereknek készített és a weboldalra is kitett Etikai Útmutatóját, ami olyan, mintha egy bullshit generátorral készült volna. Összességében azonban még ezen a területen is az átlagnál jobbat nyújt a cégcsoport.

Az ESG területen elért eredmények és hozzáállás alapján így könnyedén szerepeltetjük a részvényt pozitív szűrésű SRI listánkon. Ez azonban még kevés ahhoz, hogy meg is vegyük a papírt, hiszen a fundamentális és technikai kép további szűrésére is szükség van – szokás szerint. Itt azonnal szembetűnik, hogy a jórészt unalmas, kiszámítható és az alacsony növekedés miatt mérsékelt értékeltség mellett forgó közmű szolgáltatókhoz képest a Veolia mutatói jóval magasabbak. Ebből valamennyit talán még indokolhatna a specializált terület és a kiugró eredmények a fejlesztéseknél, de az egészet semmiképpen. Ráadásul a cégcsoport bevétele lényegében évek óta stagnál, számos projektet fejeztek be az utóbbi időben, ami miatt komoly létszámleépítés történtek, vagy legalábbis rengetegen kerültek ki a cég állományából. A vállalat stabil gazdálkodása és a finanszírozási szerkezet optimálishoz közel mivolta, illetve az eladósodás gyors csökkenése (a képen a hosszú távú kép látható) ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a könyv szerinti érték alig mozogjon, ráadásul a részvény árazása ezt nagyon nem is haladja meg, így a csökkenés alulról akár érdemben limitált is lehet. Tegyük hozzá: a goodwill aránya azért nem alacsony, itt nem árt némi ösztönös bizalom vagy éppen bizalmatlanság a Társaság könyvelése iránt. A kulcs, mint oly sok esetben a konzervatív számviteli politika okán magas értékcsökkenésben és így a magas üzemi cash-flow-ban keresendő. A cég pénztermelő képessége sokkal magasabb, mint elsőre látszik, és a jövőben a finanszírozási oldal terhei is sokkal kisebbek lesznek, ami miatt a mostani alig nyereség sokat nőhet a következő években. Emiatt az árazás az előretekintő mutatók tekintetében (nem a klasszikus, de 3-4 évre előretekintő Forward P/E) még enyhén alulértékeltnek is nevezhető, és ebbe a vízgazdálkodás növekvő jelentőségét bele sem kalkuláltuk.

veolia_longterm_debt.png

Márpedig a „vizes” cégek relatív erőben az utóbbi hónapokban azért pár pofonba beleszaladt amerikai és egyéb részévnypiacokon is az élen járnak, van amelyik új csúcsokat is képes volt az elmúlt hetekben meghódítani. A Veolia helyzete is hasonló, három éve van egyértelmű emelkedő trendben és tegnap két eurocent híján még négyéves zárócsúcsot is megütött. Az akkumuláció egy kis augusztusi botlás kivételével kézzel tapintható, és már csak egy utolsó, amúgy nem túl erősnek tűnő ellenállás van hátra (21,1 EUR), hogy ismét komolyabb (persze nem 40-50%-os) tér nyíljon meg felfelé az árfolyam számára. screenshot_2015-10-22_09_43_11.png

A Veolia tehát végre egy barátságos óriást is hozott a listánkra, amely sem SRI, sem egyéb oldalon nem hibátlan, de bőven a pozitív kategóriában szerepel minden szempontból. Bátran lehet bármely Társadalom-, Környezet- és persze öntudatos befektető portfóliójának a része, még ha csodát nem is várhat tőle, de stabil eredmények jó valószínűségét, az átlagnál kisebb kockázat mellett igen.

 

Faluvégi Balázs

 

- - - 

 

 

Megújuló Energia? Női vezetők? - Megdöbbentő előnyök!

Blue Morpho Investments - Előadás a Társadalom- és Környezettudatos Befektetésekről

 

A Blue Morpho Investments Zrt. November 10-én, kedden 17 és 19 óra között díjmentes előadást tart arról, hogy miért is nagyon jó Társadalom- és Környezettudatos Befektetéseket választani. Nemcsak arról van szó, hogy ha pénzünket megfelelő körültekintéssel fektetjük be, azzal a világnak segítünk, de megfelelő kiválasztással a saját hozamunkat is jócskán megnövelhetjük. Például a megújuló energia az egyre gyorsuló elterjedés miatt hatalmas lehetőségeket tartogat. Ugyanígy, ha több női vezető van egy cégnél az is komoly hozamtöbbletetet okozhat. Nem mindegy azonban, hogy mely részvényeket, kötvényeket választjuk ki. Hogy ezt miként kell megtenni? Erről lesz szó az előadáson.

 

A Részletek és jelentkezés ide kattintva érhetőek el

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluemorphoinvestments.blog.hu/api/trackback/id/tr348011379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása