Befektetés egy Jobb Jövőbe

Blue Morpho Investments

A Diverzitás csodája

2017. március 30. - Faluvégi Balázs

 

„A sokféleség gyönyörködtet.”

 cicero1.jpg

Cicero, a híres Római filozófus és államférfi egyik leggyakrabban idézett mondása ez. Ám akik felhozzák ezeket a szavakat talán nem is sejtik, hogy mennyire sok területen váltak azok érvényessé. Ezek egyike a mai nagyvállalatok vezetősége, ahol sok helyen még mindig nagyjából azonos korú, nemű, azonos helyen végzett, szinte minden szempontból a társadalom azonos csoportjába tartozó emberek alkotnak. Túl azon, hogy ez minden más csoporttal szemben igazságtalan, még a részvényesek, és más stakeholder-ek (alkalmazottak, beszállítók) számára is hátrányokkal jár, mert a diverzitást fontosnak tartó, és azt megvalósító szervezetek anyagilag is nagyobb sikereket érnek el, a homogenitás csapdájában ragadt vállalatokhoz képest.

A globális szinten is jól ismert tanácsadócég, a McKinsey kutatása szerint a nemek szerinti megfelelő arányra törekvő cégek között 15%, az etnikai háttér kiegyensúlyozottságára odafigyelők esetén pedig 35%-kal nőtt a valószínűsége annak, hogy a nyereség is magasabb lesz, mint azoknál, ahol ezekre a tényezőkre nem fordítottak figyelmet. Az előny még inkább számszerűsíthető a nyilvános, Egyesült Királyságban lévő nagyvállalatoknál: ha a felsővezetés további 10%-kal változatosabb lesz (ennyivel több a megszokottól eltérő nemű vagy származású ember kerül be például az Igazgatóságba), az a statisztikai számítások alapján 3,5%-os növekedést jelent az adózás és pénzügyi eredmény nélküli működési eredményben.  Persze ahogy a bölcs elemzői mondás tartja a korreláció nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést, de akár közvetlen, akár közvetett (például más közös okra visszavezethető) a hatás, ezek a cégek valamit biztosan jobban csinálnak, mint versenytársaik.diversity3.jpg

A fő ok a diverzitás erejében keresendő. Még a legkisebb csoportokban és szervezetekben is előfordul, hogy egy-egy probléma megoldása akadályokba ütközik. Ez leginkább amiatt következik be, hogy a döntéshozók és tanácsadók csak a saját nézőpontjukból képesek megvizsgálni az adott kérdéseket. Ha azonban egy döntéshozó testület tagjai nem homogének (például nem 40-60 év közötti fehér, protestáns férfiék – ahogy az Egyesült Államokban sokáig nagyon jellemző volt), hanem minél inkább különbözőek. Persze a diverzitás csak akkor működik egy vállalat esetén, ha az egyes döntéshozók valódi tapasztalat, tudás, kiegyensúlyozott személyiség, és erős morális alapokat képesek felmutatni. Más szóval értelmetlen valakit például az Igazgatóságba felvenni, csak azért mert nő és a férfiak felüreprezentáltak vagy – még ha ez ma sokkal ritkább is – mert férfi és a nők vannak többségben. A cél nem a politikai korrektség öncélú hajszolása, hanem a valódi esélyegyenlőség és eltérő nézőpontokon való hatékonyság elérése.

Hasonló okokból elképesztően ellenálló a természet is a legnagyobb csapások ellen is, gyakran még azokban az esetekben is, amikor azt az emberiség zúdította rá. A változatos állat- és növényvilág nemcsak szemet és elmét gyönyörködtető, hanem a védekezés legjobb formája is egyben. Minél inkább összetett egy-egy ökoszisztéma, és a tápláléklánc, illetve az egymástól függés komplex, annál kevésbé van nagy jelentősége, hogy egy faj kihalása, vagy populációjának összeomlása érdemi hatással legyen az ottani természet erejére. A növény- és állatfajok sokasága és változatossága önkéntelenül is kiegészíti egymást.

diversity_nature.jpg

Nincs ez másként a vállalatok esetén sem. A felületes szemlélő hajlamos azt hinni, hogy egy-egy csúcsvezető tett naggyá cégeket, de mélyebbre ásva hamar kiderül, hogy mindig áll mögöttük egy csapat, akik különböző emberekből állnak, eltérő korral, háttérrel, nemmel. Az Apple-t például sokan a mai napig Steve Jobs-al azonosítják, aki hiába volt hatalmas zseni, a csapata nélkül aligha érhetett volna el semmit. Sokkal kevesebben ismerik Jony Ive, Ron Johnson, Phil Schiller, Eddy Cue, vagy akár a jelenlegi vezérigazgató, Tim Cook nevét, pedig mindannyian hozzájárultak az IT-óriás sikereihez, legyen szó az Apple üzleteiről, a termékek dizájnjáról, vagy a logisztika nehézségeiről. Szó sincs homogén csapatról, mindenki máshonnan érkezett, és más jellemző rá akár most is. Van köztük, aki biológusként, más közgazdászként vagy informatikusként végzett. Van köztük aki meleg, vagy éppen nyolcgyerekes apa, esetleg lovaggá ütötte az Angol Királynő. Ők együtt tették az Apple-t azzá, amit ma látunk, és a különböző látásmód, személyiség és tudás ehhez mind-mind hozzájárult. A vállalat igyekszik ezt az elvet egyre több területen a gyakorlatba ültetni, például a nyolc fős igazgatóságban két hölgy és egy afro-amerikai úriember is jelen van, mindannyian komoly szakmai és vezetői hátteret felmutatva. Persze mind az Apple-nél, de még inkább a nagyvállalatok között még van bőven tér a fejlődésre. Például az S&P 500 fő részvényindex komponens cégei közül még mindig kevesebb, mint 5% a női vezérigazgatók aránya, és ez jó ideje nem mozdult el a holtpontról. A tendencia világszerte ugyanakkor bíztató, és egyre több befektető ismeri fel, hogy a különbözőség nemcsak gyönyörködtet, de jótékony hatással van a pénztárcájukra is.

 

Faluvégi Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://bluemorphoinvestments.blog.hu/api/trackback/id/tr2312387453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jákoti 2017.10.16. 12:46:28

Jó a cikk!
A diverzifikáció hatásait, előnyeit már hosszú évszázadok óta használják, hiszen a gazdasági változékonyság a globális gazdaságban egyre gyakoribb, így a megfelelő portfólió és kockázatcsökkentés tényét már nem lehet megkerülni. A ciklikusság összefoglalására találtam egy jó összefoglalót egy pénzügyi blogon: inwestblog.hu/profik-ezt-tudjak-kezdo-befektetok-jo-ha-ismerik-kulonben-nagy-lesz-meglepetes/
süti beállítások módosítása