Befektetés egy Jobb Jövőbe

Blue Morpho Investments

Az öt leggyakoribb tévhit a Társadalom- és Környezettudatos Befektetésekkel (SRI) kapcsolatban

2015. augusztus 28. - Faluvégi Balázs

A Blue Morpho Investments Blog-ot már több, mint fél éve írom. Ez idő alatt is rengeteg felvetés, kérdés, észrevétel jutott el hozzám, csak úgy mint személyes beszélgetések során. Az SRI (Socially Responsible Investing), vagyis Társadalom és Környezetudatos Befektetési filozófia egy viszonylag új megközelítésmód, így sok – általában egyébként jóindulatból táplálkozó – félreértés is kialakult. Ebben a bejegyzésben azokat gyűjtöttem össze, amelyek a leggyakrabban merülnek fel.
 

„Az SRI lényege, hogy azt nézzük, hogy mennyi jótékony adományt ad a cég non-profit szervezeteknek.”

Az adományok legtöbb esetben nem jelentenk mást, csak pózt, vagy PR tevékenységet, amely által a nagyközönség szimpátiáját igyekeznek el- vagy visszanyerni a vállalatok. Egy cégnek nem az a feladata, hogy a civil szervezetek, vagy a kormányzat munkáját átvállalják, így azok a tevékenységek, amelyek nem lehetnek hasznosak ÉS egyben profitábilisak is, elkerülendőek számukra. A nyereség felosztásánál pedig sokkal inkább a részvényekesek egyedi döntése, hogy kinek és mennyit adakoznak. Valamivel jobb a helyzet ha egy-egy cég ösztönzi a saját munkavállalóit, hogy önkéntes munka keretében is hasznosítsák tudásukat és idejüket, ugyanis így a céges kultúrában is hangsúlyos formában is megjelenhet a társadalmi felelősségvállalás tudata. 

e0eb4.png

Valójában a vállalatok tevékenységének valós társadalmi és környezeti hatása számít. Hiába tartoznak az ExxonMobil és a Chevron olajóriások a legnagyobb céges adakozók közé évi több száz millió dolláros értékekkel, az általuk kitermelt, finomított, majd levegőbe eregetett szénhidrogének okozta kár ezt sokszorosan meghaladja. Azok a cégek, amelyek viszont tiszta(közeli) energiát állítanak elő, de keveset vagy akár semennyit sem adakoznak sokkal többet tesznek azért, hogy a világ élhetőbb legyen.
 

„Az SRI alapú döntésnél a célpont CSR (Corporate Social Responsibility) tevékenységét kell figyelni.”

csr_1.jpg

A legnagyobb zavart az okozza ezzel a tévhittel kapcsolatban, hogy a CSR nem a befektetési területen használt fogalom, és így nem a befektetői perspektíva oldaláról vizsgálja a társadalmi hasznosságot. A CSR fogalmát elsősorban nem is azért találták ki, hogy a befektetőket meggyőzze a cég felelősségvállalásáról, így nem is erre lett optimalizálva. Ráadásul mivel itt inkább a nyilvánosság általános meggyőzése a cél, ezért sok cég visszaél a CSR tevékenységével, amit csak pózként használnak fel. Még ha ez nem is történik meg, akkor is: a CSR ugyan egy pozitív és fontos kezdeményezés, de sokkal fontosabb a valós alaptevékenység hatása a környezetre és a társadalomra. Ehhez a CSR által adott kulcsindikátorok fontosak és gyakran az ESG (Environment, Society, Governance) elemzés részét is képezik akaratlanul is, de a lényeget azért nem tartalmazzák.
 

„A vállalatoknak kizárólag a részvényesi érték maximalizálása a feladata, más tényezőkre való tekintet nélkül, a tulajdonosok, ha akarnak az osztalékból és részvényvisszavásárlás összegéből adakozhatnak.”

6a00d8341c630a53ef01156fc854de970c-500wi.jpg

Ez azért is egy régi és ragadós mítosz, mert még én is érveltem részben ezzel egy kicsit feljebb. Való igaz, hogy a vállalatok egyik (!) célja a részvényesi értéke maximalizálása, és az is, hogy az adakozás pedig nem a cégek feladata. Ugyanakkor a valós SRI hasznosság – ahogy feljebb ezt szintén megemlítettem – a szervezet fő tevékenységének társadalomra és környezetre gyakorolt nettó előnyei számítanak. A kizárólagos pénzmotiváció mindenkinek káros, még a részvényesnek is, és ezt számos tanulmány alátámasztja. Egy bizonyos szint felett a többletjövedelem és vagyon nem okoz további elégedettséget, kivéve ha a pénzt megfelelő, más számára hasznos módon kerül akár szó szerint befektetésre. Ahogy Arnold Schwarzenegger mondta: „A pénztől nem leszel boldogabb. Nekem most 50 millió dollárom van, és pontosan ugyanolyan boldog vagyok, mint amikor még csak 48 millió dollárom volt.” :)

„Az SRI lemondás a részvénypiaci haszonról a világ jobbá tétele érdekében...”

Tengernyi adat és nagyon sok kutatás egyértelműen bizonyítja, hogy nem ez a helyzet. Sőt, akár még hozamelőnyt is jelenthet ha SRI filozófiát alkalmazunk.

Ráadásul, ahogy a társadalmi és befektetői elvárások is megnőnek a cégek tevékenységének széleskörű hasznosságával kapcsolatban, úgy az ehhez kapcsolódó, igazodó vállalatok eredményessége is javulni fog, ami a hosszú távon a részvényárfolyamok területén is érzekeltetni fogja hatását. Például a megújuló energia térnyerése azt jelenti, hogy a mostani hagyományos energiacégek és szolgáltatók bevételének érdemi része a napelem, szélturbina és hasonló vállalatok forgalmához fog csapódni, ami által azok értékének emelkedése is egy igen valószínű forgatókönyv.

angry-bull.jpeg

Nem kell tehát a haszonról lemondani, mert az SRI a befektetőnek is saját érdeke. Több a nyereség, a közvetlen haszon (a jobb környezet, motiváltabb munkavállalók, átláthatóbb nyereség, és igen a jobb világ miatt), illetve lelkileg saját magának is jobb mert tudja hogy pénze hasznos helyre került. A pénz, prosperitás, anyagi jólét fontos, és egy szintig alapvető faktor a személyes elégedettség, boldogság esetén. Ám korántsem kizárólag ez jelenti az építőelemet.

„Az SRI leginkább a vallásos és spirituális érdeklődésű emberek esetén lehet fontos, például az iszlám pénzügyek területén.”

islamic-banking-top-post.jpg

A legtöbb SRI tanácsadásnak, alapnak, vagyonkezelésnek nincs vallásos háttere, és szívesen lát mindenkit világnézeti háttérre való tekintet nélkül. Többezer milliárd dollárnyi vagyont kezelnek bármilyen szentírás által diktált szabályokra hivatozás nélkül. Természetesen vannak olyan befektetési megoldások, ahol a vallás által adott szabályok az irányadóak, és ez gyakran egybeesik a társadalmi hasznosság általánosan elfogadott elveivel. Így a hasonló, egyházi befolyás alatt lévő befektetési döntések is az SRI-hez tartoznak, ugyanakkor a legtöbb országban nem jelentik a fő vonalat. Persze valamilyen személyi értékrendszer kell a társadalmi hasznosság meghatározásához, ezt azonban mindenkinek saját magának kell meghatároznia.
 

---

Ha a későbbi Blog bejegyzések is érdeklik, akkor érdemes like-olni Facebook oldalunkat és feliratkozni Hírlevelünkre.

 

Faluvégi Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://bluemorphoinvestments.blog.hu/api/trackback/id/tr607739966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása