Befektetés egy Jobb Jövőbe

Blue Morpho Investments

Öt racionális példa, hogy miért is reális a hozamelőny a Társadalom- és Környezettudatos Befektetések esetén

2015. november 05. - Faluvégi Balázs

Pár hónapja egy folyamatosan futó kérdőíven kérdezzük a velünk a neten kapcsolatba lépőket arról, hogy mi a véleményük a Társadalom- és Környezettudatos Befektetésekről (SRI). Ebben megtudtuk, hogy hányan vesznek figyelembe SRI szempontokat befektetési döntéseik meghozatala során, illetve az egyes területek közül melyiknek milyen a fontossága számukra. A legérdekesebb rész talán mégis az, hogy mit gondolnak a hasonló befektetések hozamáról, egészen pontosan arról, hogy a hagyományos eszközökhöz képest mekkora a tipikus hozameltérés.

A válaszadóknak mindössze 37%-a mondta, hogy ugyanakkora hozamot lehet elérni, vagy akár magasabbat. Az emberek közel kétharmada szerint a nem tisztán üzleti szempontok figyelembe vétele kifejezetten rontja az eredményeket. Ez a széles körben elterjedt vélekedés arra vezethető vissza, hogy a nem kizárólag pénzügyi profit szempontokra költeni kell, ami a költségek növelésén keresztül romló eredményhányadokhoz, alacsonyabb EPS-hez vezet, ami értelemszerűen az árfolyamokra is kihatással van. Legalábbis hosszútávon, ahogy André Kostolany kutyasétáltatós hasonlatából már megtanulhattuk.

Ez a levezetés azonban nem veszi figyelembe, hogy a részvények értékelése esetén egy sor más szempont is szerepet játszik, és ezek az információk egy dinamikus rendszerben akár percről percre, de legkésőbb negyedévente mindenképpen változnak. A magasabb adott jellegű kiadások az összes költségre nézve akár komoly csökkenéssel is járhatnak középtávon. Például a megújuló energia költségei az üzemeltetés során már jóval alacsonyabbak, mint a környezetre sokkal károsabb energiaforrásoké. A kisebbségek oktatása eleinte bizonyos esetekben többe kerülhet, de utána a hatékonyság javulásával és a be nem töltött állások stabilabb betöltésével szintén normális költségszintekkel járhat. Emellett a többi stakeholder elégedettségének a növelése a bevétele emelkedésével is járhat, és még ha csökkennek is az eredményhányadok, akkor is nőhet az EPS. Továbbá a javuló társadalmi megítélés az értékeltségi szinteket is javíthatja. Ráadásul akkor még egy csomó változót és tényezőt meg sem említettünk.

Nézzünk meg néhány konkrétumot.

  • A megújuló energia súlyának növekedése. Az egyre inkább fenyegető klímaváltozás, a javuló technológia, és az egységköltségek drasztikus csökkenése mind abba az irányba mutat, hogy a napelem rendszerek, szélerőművek és egyéb környezetbarát áramforrások súlya a mostani sokszorosára nőjön. Mindez, és a növekvő illetve egyre komolyabb igényeket támasztó népesseg az ezzel foglalkozó vállalatok forgalmát ugrásszerűen fogja megnövelni a következő 2-3 évtizedben. A folyamat már most látszik, hiszen az elmúlt tíz évben a megújuló energia kapacitása több mint a hatszorosára ugrott világszerte, ha a vízenergiát kivesszük a képből. A mostani arányuk azonban még így is 3% környékén van a teljes energiamixen belül, szintén levéve a képből a vízerőműveket, illetve a biomasszát. 2050-ra az aránynak szinte biztosan 50% fölé kell nőnie, ha nem akarunk egy forró, füstölgő romhalmazt hagyni a gyerekeinkre és unokáinkra. El lehet képzelni, hogy ez milyen növekedéssel jár majd a környezetbarát technológiák területén. 

global_renewable_energy_use.png

  • Egyre több női vezető. Globális szinten a női döntéshozók térnyerése korunk egyik legstabilabb trendje. Az Egyesült Államokban a leginkább esélyes elnökjelölt (a prediction market-ek alapján 57%-os valószínűséggel) Hillary Clinton lesz. Európa legfontosabb vezetője egy évtizede Angela Merkel. Az amerikai monetáris politika vezére és a Nemzetközi Valutaalap vezetője is hölgy. Kanada frissen megválasztott miniszterelnöke kabinetjének felére nőket nevezett ki. A példákat nagyon sokáig lehetne sorolni, de a számok talán még beszédesebbek. Az amerikai Szenátusban a tízszeresére, a Képviselőházban az ötszörösére nőtt a nők aránya az elmúlt 25 évben, de még így is csak minden ötödik nő ezekben a testületekben. A legnagyobb 500 tengerentúli vállalat igazgatósági tagjainak 17%-a hölgy, míg a vezérigazgatók között alig 5%. Ez nagyon alacsony arány, de akár hisszük, akár nem, 20 évvel ezelőtt az 500 nagyvállalat egyikénél sem volt nő a legfontosabb székben. Ugyanakkor az arányoknak még tovább kell nőniük egy igazságos és a döntéshozatali egyensúlyok, illetve a vezetési stílusok harmoniája miatt. Nem állítom, hogy egy nagyon fair 50% arány elérhető még az életünkben (bár a felsőoktatási statisztikák egyes országokban már erre utalnak), de 40% igen valószínű 2030-ig legalábbis a gazdasági dominanciát jelentő fejlett világban mindenképpen.

clinton_merkel.jpg

  • Szabályozás szigorodása. Mind a fejlett, mind a fejlődő országokban komoly társadalmi trend, hogy a hatósági szabályozás az élet minden területén szigorodik. Ez gyakran jár együtt a törvények bonyolultságának növelésével is, de alapvetően nem erről van szó. Sokkal inkább arról, hogy a törvényhozók és a végrehajtó szervek is egyre komolyabb elvárásokat támasztanak a cégek felé. Ez felölel számos területet. A 2007-2009-es válság (és azok utóhatásai) a pénzügyi szektor terén okozott komoly szigorításokat. A klímaváltozással kapcsolatos egyre aggasztóbb jelek, és a közelgő Párizsi Konferencia is a környezetvédelem terén hoz egyre szigorúbb szabályokat, legyen szó a szükséges beruházásokról, report-olásról és persze a kibocsátási maximumokról. Még azt is láthatjuk, hogy ha egy cég (mint a Volkswagen) csal és próbálja kikerülni az előírásokat, súlyosan megbüntetik. Szintén fontos tendencia a diszkriminációt tiltó törvények egyre erősebb jelenléte.
  • Felelős Vállalatirányítás bizalmi szerepe. Évekkel ezelőtt egy-egy nyilvános társaság esetén teljesen elfogadott gyakorlat volt, hogy az kizárólagos céljának a részvényesek érdekeit nézte, és azon belül is a fő tulajdonosokét. Pedig egy vállalatnak számos stakeholder-e van, a beszállítóktól kezdve a munkavállalókon és a helyi közösségeken keresztül a kisrészvényesekig és a vásárlókig. Azonban mind a szabályozás, mind a nagyközönség egyre inkább elvárja, hogy a cégek transzparens módon, minden érdekelt igényeinek figyelembe vételével, fair módon irányítsák önmagukat. Az ezzel kapcsolatos, néha talán kissé feleslegesnek tűnő szabályrendszernek van azonban még egy nagy előnye. A nyíltabb és etikusabb cégvezetés ugyanis visszaszorítja a visszaéléseket, különösen a számviteli oldalon. Az ide tartozó rövidtávon okozhat kisebb nyereségeket egyes részvényesek számára, azonban hosszútávon nemcsak károkat okoz a tulajdonosok többségének, de az előbb-utóbb feltáruló csalások komoly pénzbeli büntetésekkel és érdemi szintű kockázat növekedéssel járnak. Ez a részvények értékeltségében is visszaköszön és ma már kimutatható, hogy az erős felelősséget mutató vállalatirányítású cégek papírjait magasabbra értékeli a piac. Még az olyan számviteli oldalról kevésbé szabálytisztelő piacokon is, mint Kína.
  • Az SRI terjedésének hatása. A Társadalom- és Környezettudatos Befektetések elképesztő ütemben terjednek világszerte. Itthon egyelőre a többségnek még nem esett le, hogy egy forradalom, igazi paradigmaváltás elején vagyunk. Sőt, legalábbis ESG (Environment, Society, Governance) elemzés, de akár már negatív szűrés szintjén hazai szemmel elképesztően angy összegek kerülnek befektetésre, főként a fejlett piacokon. Az ENSZ által gründolt UN PRI kezdeményezéshez mára több mint 1400 nagy intézményi befekető csatlakozott 59 000 milliárd dolláros kezelt vagyonnal, ez utóbbi majdnem tizenötszörös növekedés kevesebb, mint tíz év alatt. A kifejezetten SRI alapon (legalább negatív szűrés) kezelt pénz pedig csak az Egyesült Államokban meghaladja a 6000 milliárd dollárt. Ez az összeg a világ legfejlettebb tőkepiacán több mint háromszorosára emelkedett tíz év leforgása alatt, és nincs jele még csak a lassulásnak sem. El lehet képzelni, hogy ekkora és folyamatosan növekvő összeg megmozgatása mit is jelenthet az árfolyamok szempontjából.

ussif-info-graphics2.jpg

Ebből a néhány példából is jól látszik, hogy miért van logikus pozitív hatása a Társadalom- és Környezettudatos szemléletnek számos okból. Persze való igaz, hogy mindezek csak egy lehetőséget tartogatnak a stabil SRI befektetők számára is. Egyrészt hatásuk a jövő bizonytalansága miatt nem mérhető fel pontosan, még ha többségük esetén biztosak vagyunk a pozitív kimenetelekben. Másrészt erősen részvényfüggő, hogy melyek esetén valósulnak meg a fentiek, erre csak alapos egyedi elemzések után tehetünk szert.

 Faluvégi Balázs

---

Az ajtó nyitva áll. Mindannyiunk felelőssége és egyben lehetősége is, hogy gyerekeinkre milyen világot és hátteret hagyunk. A nagyon jó hír az, hogy nincs szükség a kettő közötti választásra, éppen ellenkezőleg. A fenti bejegyezésben öt olyan példát mutattam be, ami igazolja, hogy a felelős befektetés nemhogy nemhogy nem hat negatívan a hozamokra, hanem akár kifejezetten pozitív hatás érhető el általuk a saját portfóliónkra nézve is. Hogy miként arról szó lesz kedden tartandó díjmentes előadásunkon is. Ha teljesen új a terület és minket sem ismer, az sem jelent gondot.

Jelentkezzen nyugodtan, örömmel várjuk kétórás rendezvényünkön!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bluemorphoinvestments.blog.hu/api/trackback/id/tr758052278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása