Befektetés egy Jobb Jövőbe

Blue Morpho Investments

Hogyan lehet a befektetési folyamat társadalom- és környezettudatos?

2016. május 09. - Faluvégi Balázs

Ezen bejegyzés végén egy olyan tervezett szolgáltatásról van szó, amelyben a kezdetektől fogva részem van, és a Blue Morpho Investments Zrt. révén szakmai és egyéb támogatást is végzünk.

 

A Társadalom és Környezettudatos befektetések esetén nemcsak a célpontoknak és a portfólió minőségének van fontos szerepe, hanem magának a befektetési folyamatnak is. A befektetési szolgáltatást végző cégek, kezdve a kis tanácsadó vállalkozásoktól a legnagyobb befektetési bankokig maguk is hoznak meg napi szintű döntéseket, ahol a széles körű felelősségvállalásnak is szerepe van. Bár a pénzügyi szektor nem az üvegházhatású gázok töménytelen kibocsátásáról híres, de az ügyfélfogadásnak, a munkahelyeknek és a back-office, informatikai háttereknek mind van környezetterhelése. Nem mindegy, hogy az épületek milyen energetikai rendszerrel működnek, mi történik a papírfelhasználás során, hogyan közlekednek a cég munkatársai és az ügyfelek, na és persze mennyire etikusan jár el a cég az ügyfelekkel és egyéb stakeholder-ekkel szemben.

  • Környezetterhelés csökkentése. Kevesebb bankfiók, kisebb iroda, utazgatás helyett neten ügyet intézni, papírhalom csökkentése, készpénz forgalom megszüntetése.
  • Lehetőséget biztosítani a személyes értékválasztásra. A befektetési cégek szinte mindegyike a hozam-kockázat kétdimenziós terében gondolkozik és tájékoztatja az ügyfeleit. Nem mindegy azonban, hogy milyen társadalmi és környezeti hatása is van annak, hogy mibe került az ügyfél pénze. Javítja az SRI folyamatot, ha van lehetőség dönteni arról, milyen profitcélon túli (de nem azzal ellentétes!) célt szolgál a tőke.
  • SRI pozitív szűrés alkalmazása. A befektetési cégek válogatás nélkül teszik be az ajánlott befektetések közé, vagy akár a portfóliókezelésbe a részvényeket, pedig nagy szolgálatot tennének a társadalomnak, ha olyan cégek finanszírozásában működnek közre, amelyek tisztább környezetet, igazságosabb világot teremtenek, miközben nem mondanak le a nyereségről sem.
  • Felesleges szolgáltatások csökkentése. Egy brókercégnél, vagy kereskedelmi bank befektetési részlegénél nagyon sok szolgáltatás árát meg kell fizettetni az ügyfelekkel, legyen szó az egyes elemzések készítéséről, forex és egyéb gyors kereskedési rendszerek fenntartásáról, telefonos bizományosi megbízásfelvételről. Érdemes megnézni, hogy ezen szolgáltatások mennyire veszik figyelembe az összes stakeholder szempontjait és csak azokat megtartani, ami valóban előnyös mindenki számára.
  • Felesleges rongyrázás eltüntetése. A befektetési cégek, különös tekintettel azok privát banki részlegeire gyakran külsőségekkel igyekeznek lenyűgözni az ügyfeleiket, és elnyerni azok bizalmát. Ezek közé tartoznak a drága, design-erek által tervezett irodák, rendezvények koktélokkal és költséges vendégekkel, drágább sportesemények szponzorálása. Ezek árát mind az ügyfelek fizetik meg, miközben a szolgáltatás minőségére nincsenek hatással. A legjobb szolgálatot az ügyfeleknek (és gyakran saját maguknak is) valójában azzal teszik, ha ezeket nem alkalmazzák és a felszabadult energiákat a szolgáltatás fejlesztésére fordítják.

the-wolf-of-wall-street-banner-1200x520.jpg

  • Költségek egészséges szinten tartása. Számos brókercég magas tranzakciós vagy fix díjakat számít fel az ügyfeleknek, amivel rövid távon a cég jól jár, de mivel az ügyfelek rosszul, a lemorzsolódás előbb-utóbb elkerülhetetlen. Hosszú távon ez magának a befektetési szolgáltatónak is előnytelen, ami miatt ezt a filozófiát nem nevezhetjük fenntarthatónak. A vállalat és ügyfelei között azonban kialakítható win-win szituáció is, ehhez azonban a díjakat egészséges szinten kell tartani, ami az ügyfelek pénzét sem darálja le, de a cég nyereségességét is lehetővé teszi.
  • A költségstruktúra ellentmondás mentessé tétele. Nemcsak az lehet baj, ha magasak a díjak, hanem akkor is, ha érdekellentétet okoznak a befektetési tanácsadó, portfóliókezelő, és az ügyfelek között. A tranzakciós díj alapú megközelítés – ha van aktív menedzsment jellegű megközelítés – nem szerencsés, mert óhatatlanul is arra ösztönzi a szolgáltatót, hogy minél többet kössön, ami miatt az ügyfél egyre többet fizet, függetlenül attól, hogy jól jár, vagy sem. Ugyanezen ok miatt a front-load és egyéb forgalmazáshoz kötött díjak sem tarthatóak sokszor etikusnak. Sokkal jobb egy mindent magában foglaló (vagyonarányos) fix díjas vagy részben akár sikerdíjas megoldás, ami nemcsak igazságosabbá teszi az együttműködést, de átláthatóbbá is teszi azt.
  • Az etikátlan, vagy olykor kifejezetten jogszabályellenes trükkök eltüntetése. Erre számos példa van, amikor bennfentes információ tudatában adnak el esés előtt álló részvényeket, vagy a megbízás tudatában nem a legkedvezőbb végrehajtást alkalmazzák és lefölözik a kis hasznot (ami összeadódva szép nagyra hízhat). Ezek nélkül a bizalom növekedésén keresztül nemcsak az ágazatnak, hanem a teljes gazdaságnak jobb helyzete lehetne.

A fenti problémák orvoslására három társammal együtt létrehoztunk egy új szolgáltatást, amely a nyugaton már gyorsan terjedő automatizált vagyonkezelési szolgáltatások formájában, de etikus módon történő befektetéskezelést valósít meg.

blueopes_logo.png

A Blueopes egy induló, még engedélyeztetés előtti, portfóliókezeléssel foglalkozó vállalat. Nincs más dolgunk, mint megadni a befektetett összeggel eléri kívánt célt, és minden más rajtunk múlik. Összegtől függetlenül mindenki személyre szabott portfóliót kap, amit a rendszerünk folyamatosan kezel, újrasúlyozza és figyeli, hogy a célok teljesülnek-e. Sőt, kifejezetten olyan portfóliókat állítunk össze, ami megfelel a pozitív szűrésű Társadalom- és Környezettudatos Befektetések szabályainak.

 

Befektetési módszertan

A Blueopes olyan diverzifikált befektetési portfóliókat alkalmaz, amelyben megtalálhatóak az állampapírok, részvények, ETF-ek. Az összeállítás és újrasúlyozás során a legkomolyabb akadémiai hátterű elméletek kerülnek implementálásra, miközben a személyes kockázati profilt és az adózással kapcsolatos hatékonyságot is figyelembe veszik.

Mindemellett a Blueopes a személyes értékprefenciákat is kiemelten fontosnak tartja és jelenleg tíz különböző kategória prioritási sorrendbe állíthatóságával lehetővé teszi, hogy az ügyfelek eldönthessék: mely területeket tartják igazán jelentőségteljesnek. A területek az alábbiak:

  • Tiszta energia
  • Tiszta víz
  • Erdők védelme
  • Női egyenjogúság a munkahelyen
  • Kisebbségek egyenjogúsága a munkahelyen
  • Organikus élelmiszerek
  • Helyi közösségekkel való együttműködés
  • Felelősségteljes, esélyelvű oktatás
  • E-mobilitás
  • Egészséges életmód

Az ún. ESG elemzés (Környezetvédelem, Társadalom, Felelős Vállalatirányítás analízise) nemcsak etikai kérdés, hanem megfelelő használat mellett komoly potenciális hozamnövelő tényező is! hands_plant.jpg

A Blueopes előnyei 

  • Perszonalizált. A Blueopes mindenre képes, amire egy privát bankár. A szofisztikált befektetési modelljeink teljes mértékben figyelembe veszi az egyedi célokat, élethelyzeteket és prefenciákat. Ráadásul akár azonnal megváltoztatjuk a portfóliót ha azt látjuk, hogy az említett tényezőkben változás következik be.
  • Alacsony költségszint. Nincsenek rongyrázós irodák világszerte. Nincs csillagászati fizetés az ún. tanácsadóknak. A díjstruktúránk a hosszú távú megtakarítást ösztönzi a folyamatos kereskedés helyett.
  • Automatizált. Megoldásunk a nap 24 órájában, a 7 minden egyes munkanapján működik. Nem úgy kezeljük ügyfeleink pénzét, mint egy részeg szerencsejátékos, aki egyik asztaltól a másikig szaladgál a kaszinókban, hanem hosszútávú portfóliókat építünk fel, stabil vállalatokból. Minimalizáljuk az szubjektív megítélés szerepét, és eltüntetjük a súlyos emberi hibák költségeit.
  • Biztonságos. Ügyfeleink pénze biztonságban van, nincsenek hajmeresztő tőkeáttételes ügyletek, saját kereskedés, a tőke egyedi számlákon található, megbízható partnereinknél.
  • Nincsenek rejtett költségek. Azonnal tudni lehet mi van az ügyfelek pénzén.
  • Diverzifikált. A Blueopes a klasszikus és a modern befektetés elemzési és kezelési elméleteket egyesíti rendszerében, hogy az összes egyedi igényt, személyes értékpreferenciát magában foglalhasson.
  • Könnyű feliratkozás. Nincsenek időrabló egyeztetések és találkozók, nem kell utazni, és nem kell milliókat fizetni a tanácsadóknak. Szofisztikált befektetési tanács és portfóliókezelés minden gond nélkül.

Vannak, akik számára a Blueopes nem jelent optimális megoldást. Ők azok, akiknek sokszáz millió forint, vagy még több megtakarítása van, és az komplex, automatizmusok által nem feldolgozható, egyedi paraméterek meghatározását követeli meg. Emellett az oldal egyelőre azoknak sem elérhető, akik nem beszélnek legalább alapszinten angolul. 

Mindenki más számára a Blueopes ideális megoldást nyújt, legyen szó az alábbi három fő befektetési cél bármelyikéről:

  • Nyugdíjcélú megtakarítás, vagy annyi pénzt gyűjteni, hogy többé ne kelljen (a pénzért) dolgozni.
  • Gyűjtés komolyabb beruházás érdekében (pl. egy új ház vásárlása).
  • Biztonsági tartalék képzése (pl. ha valaki elvesztené az állását.

 A Blueopes egy engedélyezés előtti szolgáltatás, így aktív portfóliókezelés még nem történik, de egy rövid ízelítőt már most is lehet kapni, ha ellátogat az oldalra és megválaszol néhány kérdést (ez maximum két percet vesz igénybe).

 

www.blueopes.com

 

Faluvégi Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://bluemorphoinvestments.blog.hu/api/trackback/id/tr258700806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Független Bankár · www.fuggetlenbankar.hu 2016.07.17. 23:27:18

Kiváló megközelítés és remek írás. Az ESG and SRI alapú indexek iránti AUM érték közel duplájára nőtt az elmúlt években és további jelentős növekedési potenciál van ebben a területben.

Mind az üzleti életben, mind a társadalomban megfigyelhető az a trend amely ezen terület felé tereli az embereket és a befektetésre szánt vagyonukat. Talán ez erősítheti a cégeket arra, hogy valóban megfeleljenek ezeknek a követelményeknek és szűrőknek és ezzel egy jobb, természetesebb világot hagynak maguk után.

Faluvégi Balázs 2016.07.18. 08:04:46

Köszönjük és teljesen egyetértek.
süti beállítások módosítása