Befektetés egy Jobb Jövőbe

Blue Morpho Investments

A Tiszta Jövő közelebb van mint gondolnánk – beszámoló a UK SIF konferenciájáról

2015. április 28. - Faluvégi Balázs

A múlt héten Edinburgh-ban jártam, a brit UK SIF nevű, SRI (Társadalom- és Környezettudatos Befektetésekkel foglalkozó) szervezet éves konferenciáján. Egy ilyen eseményen bármely hasonló érdeklődésű befektetőnek nagyon sokat lehet tanulni, ebben a bejegyzésben erről fogok egy kicsit bővebben írni.

A tudatosságnak egy fejlett gazdaságban persze nemcsak az adott témakörről szóló konferencián vannak kézzelfogható jelei. Amikor a reptéren a taxiba szálltam, azonnal a „Carbon Neutral” felirat fogadott. Az autó ugyan belső égésű motorral üzemelt, de a társaság kiszámolja a flotta levegőbe juttatott CO2 mennyiségét és ezt ellensúlyozandó mennyiségű fa ültetetésében vesz részt, illetve finanszírozza ezt.

img_5537.jpg

A városba érve is lépten-nyomon felbukkan a társadalmi felelősségvállalás. Edinburgh legdrágább utcájában, a luxusüzletek között egy szerényebb kirakat is meghúzódik. Ez a Co-operative Bank egyik fiókja. Ez a pénzintézet az ország hetedik legnagyobb hitelezője, pedig számos tevékenységű vállalatot eleve kizár a kölcsönfelvevők köréből, természetesen ESG alapon.

img_5541.jpg

Pár perc sétára ugyaninnen egy nagyon egyedi vendéglátóhelységbe botlunk. A Social Bite nevű kis önkiszolgáló étterem nem hazudtolja meg a nevét. A konyhán egy korábban elegáns Michelin csillagos éttermet vivő szakács kizárólag a környékről származó, és organikus módon előállított alapanyagokból főz. A nyereséget kizárólag jótékony célokra használják fel, a hajléktalanok pedig betérhetnek és kapnak egy szendvicset. A vevőket arra ösztönzik, hogy egy kicsivel többet fizessenek, mint a megvásárolt ételek és italok ára, a többlet összeggel a rászorulóknak veszik meg előre a kávét (ehhez hasonló mozgalom egyébként Magyarországon is van). Egyébként a munkavállalóknak vállaltan legalább a negyede a korábbi hajléktanokból került ki.

img_5660.jpg

A konferencia helyszíne Edinburgh egyik legszebb épületében, a Royal Society Institute-ban került megrendezésre. A felmerült előadások és kerekasztal beszélgetések az SRI-n belül igen széleskörben kerültek kiválasztásra. A UK SIF szemmel láthatóan törekedett arra, hogy a szakmai közösség minél szélesebb rétegeinek legyen lehetősége megnyilvánulni. Ennek köszönhető, hogy néha egészen meglepő ágazatokból is érkeztek szereplők a színpadra, és még inkább meglepetést okozott, hogy képesek voltak új ötleteket prezentálni. 

img_5720.jpg

A BAE Systems nem éppen az etikus tevékenységet végző nagyvállalatok között van. A cég a brit és a globális piac egyik legnagyobb hadipari cége, íly módon az SRI alapon befektetők fókuszából eleve kiesnek a részvényeik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a cég menedzsmentje a keretek szabta lehetőségeken belül ne próbáljon meg etikusan eljárni, például a munkavállalók felé. A vezetés nagyon helyesen felismerte, hogy a cég negatív imidzsének javításához hozzájárult az alkalmazottak orientáltságának és elégedettségének hiánya. A munkatársak szerettek volna bízni a vállalatban, de ez gyakran nem tudott megvalósulni. Évekig dolgoztak azon, hogy ezen javítsanak. A belső folyamatok javításával, a kommunikáció fejlesztésével, a munkavállalói igények folyamatos meghallgatásával sokat sikerült ezen javítani. Számos esetben azonban az alkalmazottak félnek elmondani véleményüket, mert tartanak attól, hogy a fizetésük, pályafutások, netán maga a biztos munkahelyük kerül veszélybe ha kritikát fogalmaznak meg. Ezért a cég CSR vezetése elindított egy független fél által üzemeltetett ún. Ethics Helpline-t, vagyis egy olyan telefonvonalat, amelyen a cég etikus működésével kapcsolatos problémákat lehet bejelenteni (magyar, 06-80-as szám is van). A rengeteg telefonhívás a cégcsoport közel 85 000 munkatársának számos tagjától nagymértékben hozzájárult a tisztességes működés kialakításához. Példájukat sok vállalat követhetné, még azok is, amelyek tevékenysége önmagában is csak a ráncokat növeli az emberek többségének homlokán. A hozzáállás megváltoztatása a részvényárfolyamak is jót tehetett, mert több más tényező segítségével az utóbbi két évben már képes volt bő 20%-kal felülteljesíteni a legfontosabb angol részvényindexet a FTSE 100-at.

screenshot_2015-04-27_23_27_15.png

Az SRI fontosságát az ENSZ által életre hívott Principles of Responsible Investments (PRI) – Felelős Befektetési Elvek szakembere is aláhúzta. Egészen lenyűgözőek azok a számok, amely a hasonló elvek a befektetési folyamatokba ültetését mutatják az intézményi befektetők körében. Mára 1374 cég írta alá az elveket, ami a legtöbbjüknél rendszeres riportolással is jár, így a szervezet nagyon komolyan is veszi a feltételek teljesítését. Ők együttesen több, mint 45 000 milliárd dollárt kezelnek. Többségük számára persze nem az SRI jelenti a fő fókuszt, de az elvek a kezelési szabályzatokba, specifikus döntési folyamatokba is beintegrálásba kerülnek egyre gyakrabban. A transzparenciára jellemző, hogy valamennyi tag jelentése bárki számára letölthető.

Azért is érdemes a hasonló szakmai konferenciákra ellátogatni, mert itt egészen új nézőpontból kap megvilágítást egy-egy meglévő befektetéssel, szektorral kapcsolatban. Sok más érdekes témakör került terítékre, de a legfontosabb minden kétséget kizáróan a megújuló energia térnyerése, és a hagyományos energiacégek árazása, illetve a belőlük való tőkekivonás (divestment) volt. Itt jónéhány olyan állítás is elhangzott egy-egy kerekasztal beszélgetés során, amin a hallgatóságnak volt oka meglepődni.

Ezen a konferencián ez a témakör a szénhidrogén alapú energiahordozók részvényeinek súlyos kockázatairól szólt. A résztvevők számára köztudott volt, hogy a szénkitermeléssel foglalkozó vállalatok a fejlett országokban nagy bajban vannak. Az elmúlt években nem kevesebb, mint tizenhat nagyvállalat jelentett csődöt az ágazatban, és még a legismertebb nevek is nagy bajban vannak. Például a Peabody nevű cég egyetlen év alatt értékének majdnem 80%-át elveszítette. Arról is volt szó, hogy a szén az összes energiahordozó közül a legkárosabb, mind a kitermelés környezeti hatásai, mind a levegő szennyezése miatt. A kereslet visszaesése azonban nemcsak emiatt zuhan, noha a kormányzatok egyre erőteljesebben korlátozzák a szénkitermelést és hatásait. A zuhanás oka sokkal egyszerűbb: a fejlett világban elértuk az ún. „peak coal demand”-ot, vagyis a szénkereslet mostantól soha többé nem fog rekordot dönteni, sokkal inkább esni fog. Még inkább meglepő azonban a szakértők véleménye abban, hogy még a hőerőművek és a féktelen ipari termélés bővülés gigantikus hazájában, Kínában is 2016-ra várható a csúcs, és onnantól a szénkitermelés a kereslet visszaesése miatt összeroppanhat.

Ez azonban még nem minden. A zuhanó olajár a felszólalók véleménye alapján egy hasonló folyamatot mutat. Egyrészt a legtöbb tanulmány egyetért abban, hogy az olaj nagy részét a földben kell hagyni, hogy a klímaváltozás legsúlyosabb hatásait el tudjuk kerülni. Ezt ma már a kormányok is tudják, és a két legnagyobb szennyező, az Egyesült Államok és Kína ezzel kapcsolatban tavaly már aláírt egy fontos megállapodást. Az igazi nagy lépés azonban az idén decemberben, Párizsban lezajló ENSZ klímaváltozás konferencián lesz. Bár a politikusok csak ott szeretnek villogni, szakmai szinten már most is tartanak az ezzel kapcsolatos egyeztetések. A kerekasztal beszélgetés résztvevők többsége egyetértett abban, hogy a két fokos globális hőmérséklet emelkedési limitben nem fognak tudni megállapodni a felek, de abban is biztosak voltak, hogy valahol igenis meg fogják tudni húzni a határt. Aki mert erről konrétumot mondani, az 3-3,5 fokra tippelt. Ám még ez is bőven elég arra, hogy a globális olajkitermelést már középtávon is visszafogja. Ennek a kockázata pedig egyáltalán nincs beárazva az olajcégek értékeltségébe, és a meglévő – akár fejlesztés alatt álló – készletek („stranded assets”) örökké a földben maradhatnak.. Eközben pedig a megújuló energia költsége mára vetekszik a hagyományos energiahordozókével a fejlesztések következtében. Mostanra az igazi problémát már csak az előbbiek infrastruktúrájának relatív hiánya jelenti. Ráadásul a válság időszaka óta a az egy hordó olajra jutó szükséges beruházás nagysága a duplájára ugrott, ami szintén nehezíti a versenyhelyzetet. A konferencián is megemlítésre került az az elsőre extrém ötlet, hogy a BP olajvállalatnak meg kellene vennie a Tesla Motors-t, mert valójában nem a fekete arany kitermelés a fő céljuk, hanem az emberek A-ból B-be juttatásának elősegítése és a jövő úgyis ez. Akárhogy is, az biztos, hogy soha ennyire nem voltunk még közel a forradalmi változásokhoz.

screenshot_2015-04-28_01_07_21.png

A későbbiekben is tervezem a hasonló események meglátogatását, elsősorban angolszász területen, ahol az SRI-vel kapcsolatos folyamatok a leginkább előrehaladottabb állapotban vannak, és ahol a szakmai fejlesztések a leggyakraban megjelennek. Így az ügyfeleinknek lehetősége van arra is, hogy ezek áldásos hatásaiból a lehető leghamarabb, Magyarországon elsőként részesülhessenek. Addig is érdemes regisztrálni Hírlevelünkre, ahol a friss hírek mellett egy 10 részes oktatási sorozatot is kapnak az előfizetők. 

Faluvégi Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://bluemorphoinvestments.blog.hu/api/trackback/id/tr557405150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása